Ses Bozuklukları
Ses bozuklukları çocuk ve yetişkin bireylerde oldukça sık görülüyor. Standart sesten farklı seslerin çıkması, sesin bozuk yansıması ve benzeri şeklinde tanımlanabilir. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerde çeşitli nedenlerden kaynaklı da görülebilir bir rahatsızlıktır. Sesin kalitesinde farklılık ve azalma, sesin sık sık düşmesi, kalınlaşması ya da incelmesi gibi temel belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu noktada ses ile ilgili bu problemlerin yaşanması halinde kişiler öncelikle Kulak, Burun ve Boğaz hekimlerine muayene oluyor. Bu muayene neticesinde tanı ve teşhis konuluyor. Sesin bozulmasındaki temel nedenler araştırılıp net tanı konuluyor. Bu süreçten sonra ise ilgili tedaviler ile ses bozukluklarının giderilmesi hedefleniyor. Peki, ses bozuklukları çeşitleri nelerdir? Nasıl ortaya çıkar ve tedavileri nelerdir? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarına içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz.
Ses Bozuklukları Nelerdir?
Ses bozuklukları tek bir kategoride yer almaz. Nedenlerine bağlı olarak farklı sez bozukluğu hastalıkları bulunuyor. Bunlar fizyolojik-nörolojik nedenlerden kaynaklı olabildiği gibi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilir. Sesin bozulmasındaki temel neden öncelikle alanında uzman doktor tarafından teşhis edilmelidir. Bu tanı ve teşhis neticesinde ses bozukluklarının hangi tedavi yöntemiyle giderileceğine bakılmalıdır. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere Kulak, Burun ve Boğaz bölümüne gidip muayene olarak bunun temelinde yatan nedeni öğrenmeniz mümkündür. Çocuklarda genelde nörolojik-psikolojik nedenlere bağlı olarak ses problemleri meydana gelebilir. Tıbbi tedavilerin yanı dışa dil ve konuşma terapisi ile de bu tedaviler desteklenmelidir.
Ses Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Ses bozuklukları nedenleri ve belirtileri birbirinden tamamen farklı olabilir. Çocuk ya da yetişkin bireylerde belirtilerin temeli değişkenlik gösteriyor. Nitekim genel olarak ses bozukluğu-sorunu görülen kişilerde şu belirtiler baş gösteriyor;
- Sesin kısılması ya da konuşurken seste çatallanmaların olması
- Konuşma esnasında nefes nefese kalmak ve konuşmaya hakim olamamak
- Boğaz kısmında ciddi ağrı ve gerilme hissi yaşamak
- Yüksek sesle konuma konusunda zorluk çekmek
- Sesin tonunda görülen gözle görülür değişiklik ( incelme, kısılma ya da kalınlaşma vb.)
- Geniz akıntısı yaşamak ve bunun sürekli hale gelmesi
- Boğaz kısmında sürekli bir şey varmış hissi yaşamak
- Nefes borusuna tüketilen besinlerin sıklıkla kaçması
- Ağıza kötü bir tat gelmesi
Tüm bu belirtiler ses bozuklukları olan hastalarda oldukça sık görülüyor. Bu noktada her hastada görülen belirtiler birbirinden farklı olabilir. Eğer bu belirtilerden en az birini yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanın zamanı gelmiş demektir.
Ses Bozukluğu Tedavisi
Çocuklarda ses bozuklukları daha sık görülüyor. Bu noktada erken fark edip tedavi ettirmek kalıcı ve kısa vadeli çözüm olacaktır. Dil ve konuşma terapisi ise ses bozukluklarının çocuklarda büyük oranda azaldığı ve ortadan kalktığı görülüyor. N. Gülce Özdemir dil ve konuşma terapisti ile iletişime geçip hizmet almak üzere ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.